Det finns inte någon lagstadgad närvaroplikt i förskolan, men aktuell forskning påvisar att närvaro i förskolan påverkar den fortsatta skolgången. En förskola som har en verksamhet av hög kvalitet ger barnet förutsättningar att utvecklas socialt, språkligt och kognitivt. Förskolan kan också utgöra en viktig skyddsfaktor för att ge barn stöd och förebygga segregation. Som en rektor uttryckte det: ”Jag tänker på det här med hur viktigt det är att vara på förskolan i förhållande till att vi också påtalar förälders roll och den tidiga anknytningen. Det blir på något sätt två viktiga sidor.” (Rektor, 2024).
I linje med detta kom sommaren 2023 en ny lag om att kommuner måste ha en uppsökande verksamhet för att erbjuda plats till de föräldrar som inte har sina barn på förskolan. Det handlar om att möta alla barns rättighet att lära och utvecklas tillsammans med andra barn. Förskolor ska vara kompensatoriska och erbjuda tillgängliga lärmiljöer för att möta alla barn utifrån sina förutsättningar och behov.
Närvaroforskning idag uppmärksammar och fokuserar förskolan. Vi behöver veta mer, sprida kunskap och uppmärksamma både skolpersonal och föräldrar på vikten av närvaro redan i förskolan.
Jag vet inte hur man sover längre. Jag vet bara hur man överlever.
"Jag ska tänka på det," säger jag till slut, fast vi båda vet att det är en lögn.
Sanna suckar men säger inget mer. Hon bara finns där, på det sätt som bara hon kan. Hon och hennes familj har gett mig ett hem när jag inte hade något. Hon har tvingat i mig mat, tagit mig i famnen mig när jag skakat av gråt jag inte kunnat stoppa.
Jag vill säga något mer, något som tackar henne för allt, men orden fastnar. I stället stirrar jag ut genom fönstret igen, på fåglarna som nyss skrämdes upp och nu seglar vidare över himlen. Friheten i deras rörelser sticker till i bröstet.
Tänk om det vore så enkelt. Att bara sträcka ut vingarna och flyga i väg.
Kap 5
Hennes ord var uppmuntrande, men något i hennes ton fick mig att tveka. Hon fortsatte, lite mer dämpat, och lät förstå att mitt arbete verkligen tillförde kommunen det viktigaste av allt – beprövad erfarenhet och aktuell forskning. Men så, nästan i förbifarten, nämnde hon det där lilla som fick mig att stelna till.
"Det finns en person… en kvinna, som har drivit argumenten emot. Och kanske också någon chef som tycker annorlunda. Det har varit en rad förhandlingar det här året."
Ett namn brände sig fast i mitt huvud.
Min kollega.
Hon som också arbetade fackligt. Hon som, precis som jag, ville forska på halvtid. Minnet av informationsmötet om projektet spelades upp i mitt inre. Hur hon satt längst bak i rummet, armarna korsade, blicken vaksam. Hur hon senare, med sin fackliga position och sina kontakter, försökte sätta stopp för mig.
För sin egen fördel.
Visst var det så att hon hade finansieringen på sin sida, det var ingen hemlighet. Hon visste hur man navigerade systemet, hur man lutade sig mot rätt personer.
Maries hemliga förälskelse sedan tonåren blir äntligen besvarad och allt tycks gå som på räls för henne. Men kärleken kantas av svårigheter och innan hon vet ordet av står hon inför en sorglig separation. När Marie äntligen vågar älska igen dras hon in i en familjs intriger och hennes liv fylls av händelser så märkliga att de tycks vara tagna ur en saga. Marie blir tvungen att stå ansikte mot ansikte med insikten att relationer kan bli så bittra att de sprider sig till varje person i ens närhet.
Brustna relationer är den första fristående delen av två i den unga Maries historia om hur olika händelser, möten och val formar henne till den kvinna hon slutligen blir. Det är en berättelse om relationer, förälskelse och svek – och om att resan genom livet inte alltid är så ljuv som man först kanske tror. Nu kommer uppföljaren Det är alltid mörkast före gryningen! Läs mer nedan.
Här kan du köpa boken på plats!
Det är alltid mörkast före gryningen är ett samtida drama.
Marie lever med John och sönerna på hans föräldrars gård. Till vardags är hon lärare i en klass med problem och det är stressigt och konfliktfyllt på jobbet. Marie har börjat glömma av saker och övertalas till sist av John att gå till en läkare. Hon får diagnosen utmattningssyndrom och blir sjukskriven.
Marie kommer inte överens med svärmor och blir utfryst på gården av svägerskan och svärföräldrarna. När Marie blir gravid vägrar svärföräldrarna att glädjas över det nya barnbarnet, något som pojken snabbt snappar upp och han tar avstånd ifrån dem. Svärfadern blir allt aggressivare och Marie får tillslut polisanmäla honom för hoten.
Det är alltid mörkast före gryningen är den andra fristående delen av Maries historia om hur kärleken leder henne in i en familjs bittra familjeintriger och händelser så bisarra att de tycks tagna ur fantasin blir till en vardag.
Problematisk skolfrånvaro är numera så vanligt att nästan alla känner någon som inte klarar av att gå till skolan. Skolor, kommuner, politiker och andra som berörs av elevers frånvaro frågar sig därför: hur kunde det bli så här och vad kan vi göra åt det? Skolfrånvaro – tidiga insatser och åtgärder ger konkreta råd i det närvarofrämjande arbetet. Vad säger forskningen? Boken inleds med att ge en övergripande bild av aktuell forskning och ger exempel på andra länders åtgärder, vilka vi kan dra lärdom av i närvaroarbetet. Vidare beskrivs främjande insatser, exempelvis ett systematiskt närvaroarbete, ökad kunskap och närvarostatistik för att identifiera skolors utvecklingsområden. Boken ger också exempel på åtgärder vid problematisk skolfrånvaro som en tydlig plan för hur eleven ska komma i kapp, en checklista och ett fokus på de olika ämnena.
Skolfrånvaro – tidiga insatser och åtgärder vänder sig till rektorer, lärare, personal inom elevhälsan och övrig skolpersonal som möter elevgruppen.
Lokalpressen Härryda intervjuar Annica Jäverby i_min-bokhylla recenserar Brustna Relationer
Markbladet intervjuar Annica Jäverby Bokrelease med Annica Jäverby
Annica Jäverby på Boktugg Lokalpressen Härryda intervjuar Annica Jäverby
Annica Jäverby kommunens första lektor Lokalpressen Härryda
Aktuell forskning Pedagog Härryda
Tidningen Vi Lärare recenserar Skolfrånvaro